Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 Vzorní cyklisté na Strakonicku dostali o prázdninách dárečky

 STRAKONICE - 28. srpna 2019 - 13:23 - Během letních prázdnin policejním kontrolám neunikli ani cyklisté. Ti jsou účastníky silničního provozu stejně jako řidiči vozidel a jsou povinni dodržovat zákonem stanovená pravidla.

 Text a foto: Jaromíra Nováková, mluvčí Policie ČR

www.dre-kon.cz   

   V pondělí 26. srpna zkontrolovali dopravní policisté desítky cyklistů ve Strakonicích a v okolí. U cyklistů se zaměřili na dodržování dopravního značení ve městě, na povinnou výbavu jízdního kola a namátkově i na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů.

   V době od 8:00 do 15:00 se policisté pohybovali v místech, která jsou využívána především cyklisty a kde by mohl být ohrožen jejich život a zdraví. Policisté zastavili celkem 84 cyklistů. Mezi nejčastější prohřešky patřila neúplná povinná výbava – chybějící oranžové odrazky v paprscích kol a bílá odrazka vpředu na kole. Dalším prohřeškem bylo nerespektování dopravní značky Cyklisto, sesedni z kola. Policisté cyklisty - hříšníky tentokrát řešili domluvou. Naopak potěšující bylo, že i někteří cyklisté starší 18ti let dbají na svoji bezpečnost a při jízdě měli na hlavě upevněnou cyklistickou přilbu. Vzorné cyklisty policisté odměnili drobnými dárečky – reflexní páskou, cyklomapou Šumava.



   Kontrola cyklistů probíhala také na Blatensku, kdy během kontroly, dne 23. srpna, začal policejní hlídce ujíždět cyklista na elektrokole. Nedbal výzev k zastavení, otočil do protisměru a před policejním vozidlem ujížděl. Policisté muže dojeli a v další jízdě mu zabránili pomocí služebního vozidla a použitím hmatů a chvatů. U muže provedli dechové zkoušky s pozitivními hodnotami 0,72 a 0,78 promile alkoholu v dechu.

   O statistikách dopravních nehod cyklistů, o pravidlech, o povinné výbavě jízdního kola, o rizicích, o sankcích, která v případě nedodržování pravidel bezpečnosti v provozu každému provinilci hrozí, jsme informovali veřejnost prostřednictvím preventivních článků ve sdělovacích prostředcích.

   Poslední dopravní nehodu cyklisty ve Strakonicích řešili policisté 15. srpna v odpoledních hodinách, kdy cyklistka jela na jízdním kole ve směru od teplárny k mostu, kde nerespektovala dopravní značku „Cyklisto, sesedni z kola.“ V místech u kina Oko právě vyjížděla z uličky od kina řidička osobního automobilu, která cyklistku přijíždějící po cyklostezce přehlédla, a následně došlo ke střetu. Cyklistka utrpěla lehké zranění, se kterým byla převezena na ošetření. Alkohol u řidiček vyloučen.

   Dopravně bezpečnostní akce zaměřené na cyklisty budou i v následujících dnech pokračovat na celém území okresu Strakonice.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist