Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 
 Další obětí ptačí chřipky se stal i velkochov kachen v Blatné

 BLATNÁ - 15. února 2017 - 9:35 - Jihočeští hasiči v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na území Jihočeského kraje absolvovali další náročný zásah. Potvrzení výskytu aviární influenzy u velkochovu kachen v Blatné znamenalo, že čtvrtek 7. února bude pro hasiče dalším dnem, kdy budou nasazeni na likvidaci chovu.

 Text a foto: Vendula Matějů, mluvčí HZS Jihočeského kraje

www.dre-kon.cz   

   Profesionální hasiči ze šesti územních odborů HZS Jihočeského kraje se do Blatné začali se svoji technikou sjíždět již od ranních hodin. Náročnost zásahu spočívala především v tom, že bylo nutné zlikvidovat chovy na třech místech. Celkem se jednalo o přibližně 20 000 kusů kachen různého stáří a 60 000 násadových vajec.

   Na všech třech místech likvidace se střídaly přibližně čtyři desítky hasičů, kteří vstupovali přímo do ohnisek a dalších asi 20 hasičů zajišťujících týlové zabezpečení a dekontaminaci. Velitel zásahu pro jednotlivá místa vyčlenil velitele bojových úseků. Ti si řídili zásah na jednotlivých místech a vzájemně s velitelem celého zásahu koordinovali potřebnou techniku, dekontaminační prostředky, zasahující hasiče či ochranné prostředky.

   Zásah hasiči zahájili likvidací chovu vajec a malých kachňat v Jiráskově ulici. I přes tisícové počty kachňat byl zásah již před polednem ukončen. K rychlému zvládnutí přispělo opět to, že malé kachny nebyly do velkých transportních kontejnerů dávány jednotlivě, ale hromadně z menších plastových kontejnerů.

   Paralelně se zásahem v Jiráskově ulici začala i likvidace chovu u rybníka Řiťovíz. I tady vstupovali do ohnisek hasiči vybaveni ochrannými obleky, respirátory, rukavicemi a holínkami přilepenými izolačními páskami k oblekům. Stejně zajištěni byli i pracovníci KVS, kteří do vytýčeného nebezpečného prostoru vstupovali společně s hasiči.

   Po ukončení zásahu u Řitovíze se hasiči i technika přesunuli k chovu k rybníku Topič. Zde byl pak celkový zásah včetně dekontaminace zasahujících osob a techniky ukončen ve 14 hodin.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist