Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 
 OBRAZEM: Hasiči vyhlásili v Řišti 3. stupeň požárního poplachu

 STRAKONICKO - 15. května 2016 - 13:48Osm jednotek jihočeských a v rámci mezikrajské výpomoci ještě tři jednotky plzeňské, a také dvě středočeské, zasahovaly dnes, v neděli 15. května, v Předmíři, části obce Řiště na Strakonicku, u požáru haly dřevozpracujícího závodu. Informovala o tom tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto poskytl HZS Jihočeského kraje

www.dre-kon.cz   

   Požár byl podle jejích slov na tísňovou linku nahlášen dvě minuty před půl třetí ranní. Operační důstojníci do Řiště vyslali profesionální hasiče ze stanice Blatná a jednotky Sborů dobrovolných hasičů DH obcí Lnáře a Metly. "Velitel zásahu po příjezdu na místo a provedeném průzkumu okamžitě zažádal o další cisterny a o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu. Operační středisko svolalo jednotky SDH jihočeských obcí Kocelovice, Předmíř, Bělčice, Blatná a Záboří," uvedla Vendula Matějů.

   Požár ničil truhlárnu - výrobnu dřevěných briket. V době příjezdu první jednotky hasičů byli všichni zaměstnanci již z výrobny venku, hasiči nemuseli nikoho evakuovat. Okamžitě byly zahájeny hasební práce. Velitel zásahu žádal o další cisterny. V rámci mezikrajské výpomoci do Řiště přijely jednotky SDH obcí Hvožďany, Březnice a Rožmitál pod Třemšínem ze Středočeského kraje a jednotky SDH obcí Mladý Smolivec a Kasejovice z Plzeňského kraje.

   Ve 3:30 hodin byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Požár nebyl komplikován tím, že by ve výrobně byly tlakové láhve, kanystry s benzínem nebo naftou nebo že by uvnitř byla uskladněna ředidla, barvy a laky.

   "Náročnost zásahu je hlavně v jeho rozsahu," informovala Vendula Matějů. "Celková plocha zasažená požárem je 1 300 metrů čtverečních. Zasahujícím hasičům se podařilo před požárem uchránit obytný dům a stodolu, které stojí v bezprostřední blízkosti hořící haly. Výrobna je však požárem prakticky zničena, u objektu se propadla střecha," vysvětlila mluvčí.

   Po páté hodině ranní velitel zásahu nahlásil, že požár je lokalizován – byl pod kontrolou zasahujících hasičů a nebylo již nutné na požářiště vysílat další hasičskou techniku.

   Zásah musel pokračovat podle odhadů řídícího důstojníka ještě celou neděli. "Pro rozebrání velkého množství shořelého a zříceného materiálu jsme zažádali o techniku Záchranného útvaru HZS ČR. Ze Zbiroha do Řiště měly přijet bagr, nákladní automobil a stroj UDS, které hasičům rozkryjí požářiště a umožní tak přístup ke všem ohniskům," doplnila mluvčí.

   Na požářišti byli přítomni vyšetřovatelé HZS a policisté, kteří stanovili předběžnou výši vzniklé škody na 30 miliónů. Šetření příčiny vzniku požáru bude probíhat v následujících dnech. Zatím nejsou vyloučeny žádné vyšetřovací verze.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist