Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 Libín-S Prachatice slavil třicetiny, pozval hosty i z Prácheňska

 PRACHATICE - 14. dubna 2019 - 19:15 - Libín-S Prachatice vznikl na přelomu let 1988/1999, takže v současnosti si připomíná 30. "narozeniny". Za tu dobu se v souboru vystřídalo zhruba 85 členů, několik jich je aktivních do současnosti. Jedním ze zakladatelů tehdy nového souboru byla dosavadní vedoucí souboru Helena Svobodová.

 Text: Hynek Hladík, foto: Zdeněk Přibyl a Hynek Hladík

www.dre-kon.cz   

   Na oslavu "narozenin" v sobotu 6. dubna v sále Národního domu v Prachaticích pozvali členové Libín-S Prachatice především bývalé členy, ale také představitele města i svého senátora Tomáše Jirsu, který soubor nikdy nenechal v úzkých, a dále strakonický Prácheňský národopisný soubor. Pozvánky odeslali jubilanti i přátelům z Bavorska a z Rakouska.

   Společenský sál Národního domu se před třetí hodinou odpoledne zaplnil téměř do posledního místa, někteří, aby lépe viděli, se přesunuli na balkon, celkem tu bylo asi 130 diváků. Sál voněl kávou, sladkými i slanými dobrůtkami.

   Libíňáci připravili malou výstavku dokládající třicetiletou historii svého souboru, alba se snímky z vystoupení, s půl druhou desítkou fotokalendářů, které členové Libín-S Prachatice každoročně v posledních asi patnácti letech připravují, ale třeba také suvenýry či dárky z mezinárodních setkání plavců (Libín-S Prachatice díky svým aktivitám na Schwarzenberském plavebním kanálu je od roku 2006 členem Mezinárodní asociace plavců, v roce 2013 byl hostitelem prvního hranice překračujícího mezinárodního setkání Šumava - Böhmerwald 2013).

   Hned po prvním tanci odpoledne - Bavorovu - a zapálení narozeninového dortu vedoucí souboru Helena Svobodová předala žezlo vedoucí (či spíše dřevěnou vařečku s podpisy členů Libín-S Prachatice) Janě Holé, jejími pomocníky pak určila Libušku, Honzu a Karla. Karel dostal píšťalku, aby mohl udržovat kázeň při zkouškách taneční složky. Helča dostala od souboru první dnešní kytici.

   Nejen děti, ale i dospěláci dostali za úkol sfouknout svíčky na dortu vytvořeném souborovou cukrářkou Katkou. Jedna ze svíček odolávala sfouknutí docela dlouho. Mezi oslavence a slavící se dostavil senátor a starosta města Hluboká nad Vltavou Tomáš Jirsa Ten ani při třicátých narozeninách nezapomněl na kytičku pro ženy a děvčata ze souboru - krásnou růži dostaly i nejmenší členky souboru.

   V první polovině libínského programu byla na řadě čísla nejstarší - Jarmark, Hospoda a Dozvuky. Po společné polce na taneční parket nastoupili tanečnice, tanečníci, zpěvačky a muzikantky a muzikanti Prácheňského národopisného souboru. Přestávka byla příležitostí dát si kávu či něco k pití a něco dobrého, ale především k setkání se s bývalými členy Libín-S, A setkání to byla milá.

   Členové Libín-S Prachatice pokřtili dvě fotoknihy z historie souboru. V druhé polovině odpoledne Libín-S Prachatice připravil ta nejnovější programová čísla, třeba Plavecký den, Slepice, Matin, Plavci, Čížeček, Soumaři.

   Opravdu úplnou novinkou bylo společné vystoupení vnoučat s babičkami: Honička, Žába leze, Švec a Ukolébavka. A malé děti neplánovaně zarámovaly i další tance dospěláků. Do závěru chyběla pak už jen Doudlebská polka, kterou si zatančili současní i bývalí Libíňáci, ale i Prácheňáci. Došlo na přípitek, předání narozeninových dárků od bavorského pěveckého sboru Perlesreuter Sänger. Posledním programovým bodem byl rozlučkový tanec V Prachaticích.

   Oslava třicetin folklorního souboru Libín-S Prachatice byla úspěšná. Přejeme folklornímu souboru další 30 úspěšných let!

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist