Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Ve Vodňanech najdete obrazy i kresby Josefa Sahuly

 VODŇANY - 5. července 2018 - 11:37 - Akademický malíř Josef Sahula, který by se letos dožil sta let, byl a je určitě malířem také všech Jihočechů. Potvrdilo se to v neděli 1. července při vernisáži výstavy k nedožitým umělcovým narozeninám ve výstavní síni Městského muzea a galerie ve Vodňanech.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Ředitelka Městského muzea a galerie Vodňany Jitka Velková, která zasvěceně promluvila o umělcově životě a díle, upozornila vernisážové hosty rovněž na unikátní kresby i první kresbičky Josefa Sahuly, které malířova rodina, jež je spolupořadatelem výstavy, uvolnila pro veřejnost. Patří jí za to velké poděkování, řekla. A také naznačila, že ve vlastnictví vodňanského muzea a galerie je rovněž řada prací Josefa Sahuly, takže se můžeme začít těšit na jeho další výstavu...

   Diváky tradičně zcela zaplněnou výstavní síň potěšilo i skvělé vystoupení Klarinetového souboru Prachatice pod uměleckým vedením Jana Hovorky. Zpěvem muzikanty doprovodila ohromující Petra Sovová.  Soubor je držitelem řady domácích i zahraničních ocenění, nejčerstvěji pak Zlaté ceny a Ceny poroty z Mezinárodního festivalu Young Bohemia 2018.

   Na výstavě, která tu potrvá do 9. září, je celá řada dalších zajímavostí. Známá je dodnes umělcova preciznost a systematičnost. Ví se, že se vracel na oblíbená místa v plenéru a maloval krajinu, často i stromy, vždy v novém hávu a novém ročním období. A proto jsou podobně do soborů uspořádány jeho vystavené obrazy.   

   Podobně si pozornost diváků zaslouží grafiky Josefa Sahuly, kterými ztvárnil památky zejména v jižních Čechách, ale často i v Praze a na dalších místech. Podle Jitky Velkové jde o součást jeho tvorby, která bude postupně stále více nabývat na významu.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist