Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Galerie Dolní brána hostí právě výstavu Dialog ve třech

 PRACHATICE/STRAKONICE - 2.prosince 2017 - 13:32 - Poslední letošní vernisáž v prachatické Galerii Dolní brána přivedla v úterý 21. listopadu do této Mekky výtvarníků regionu trojici umělců ze Strakonic. Svou výstavu pojmenovali Dialog ve3ch a nemusíte být ani matematiky, aby vás už názvem zaujala. A což teprve, až se tam vypravíte! Učinit tak můžete do 26. ledna příštího roku.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

  Za výstavu od dobrých sousedů vděčíme ještě předchozímu zkušenému galeristovi Miroslavovi Špačkovi. Sdělila nám to úřadující galeristka Dolní brány Šárka Hettnerová, která vernisáž uvedla. O citlivý hudební doprovod vernisáže se postarala všestranná skladatelka, kytaristka a zpěvačka Mia Habichová. Umělce pak výstižně představila ředitelka Muzea středního Pootaví Strakonice Ivana Říhová.

   "Jejich společná řeč je o krajině, kterou mají rádi, o pocitech, ale i o snech, ideálech a naději. Všichni tři muži jsou přátelé, a tak i jejich obrazy se doplňují, spolu působí klidně a vyváženě, zkrátka mohou být v jednom galerijním sále, aniž by byl jejich dialog narušen," řekla v úvodu Ivana Říhová.

   První z vystavujících malířů je strakonický rodák Miloslav Brůha. Vážně maluje od přelomu 70. a 80. let. Je žákem akademického malíře Jaroslava Peška, se kterým se osm let připravoval na přijetí do Svazu českých výtvarných umělců v roce 1991. Jako téměř poslední mohykáni svého druhu se toulali po jihočeských a pošumavských vesničkách a pracovali tváří v tvář motivu, který je oslovil. Před šesti lety měl Miloslav Brůha, který namaloval stovky obrazů, velkou výstavu ve Strakonicích s vypovídajícím názvem Krajina, odkud jsem. Postupně představuje obrazy krajin svého srdce v dalších jihočeských městech.

   Dalším, kdo usiluje o přízeň návštěvníků je opět Strakoňák, i když ne rodilý, Josef Duspiva. Původem z Plzně přišel do Strakonic a dobře tu zapadl do výtvarné skupiny při městském kulturním středisku. Vystavoval s ní až do začátku devadesátých let, kdy se ve Františkových Lázních přestavil svou první samostatnou výstavou. V následujících letech ale dostalo přednost podnikání před malováním. K němu se vrací v roce 2007. Pracuje, tvoří a pilně vystavuje. Svůj výtvarný styl sám nazývá posunutou realitou a jeho doménou je zachycení zvláštní poetičnosti prostých a obyčejných věcí.

   Všem Strakoňákům dobře známý jako Valda v kraťasech, které prý neodkládá ani když mrzne, je Valentin Horba. Malířem dvou tváří ho při vernisáži v Prachaticích označila Ivana Říhová. První jsou typické horbovské obrázky jihočeských barokních štítů a kostelíků, vykreslované s téměř idylickou lehkostí. Tak ty v Dolní bráně nenajdeme. Čekají tu však na  návštěvníky díla tvořící druhou tvář Valentina Horby, které on sám říká: Don Quijote, rok vydání 1962. Už tušíte? Vybavujete si rytíře smutné postavy, kterého stvořil spisovatel Miguel de Cervantes? Právě tento román oslovil Valentina Horbu natolik, že se ho rozhodl přenést na malířské plátno. Po první sérii obrazů s tímto motivem, maluje vše znovu. Obrazy z obou sérií uvidíte v Prachaticích.

   V závěru neopomněla ředitelka strakonického Muzea středního Pootaví Ivana Říhová popřát všem autorům pevné zdraví a ještě mnoho tvůrčí inspirace. Pak došlo také na krásné květiny. A protože všichni vystavující jsou muži, dostaly kytice - ženy. Byla mezi nimi i Věra Houšková, ředitelka Kulturních a informačních služeb města Prachatic, pod jejíž křídla vyhlášená Galerie Dolní brána patří. Své milé hosty - autory podarovala i galerie.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist