Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 Černobílý svět, barevné sny. Uvidíte je v galerii ve Vodňanech

 
VODŇANY - 24. května 2017 - 15:53 - Městské muzeum a galerie ve Vodňanech připravily novou výstavu výtvarných fotografií. Nese název Černobílý svět, podtitul má Barevné sny a otevřena byla v neděli 21. května. Výběrem prací se na ní představují dvě špičkové autorky a jeden autor - Dana Vitásková, Bohumila Maříková a Miroslav Myška. Všichni jsou spolužáci z brněnské Školy uměleckých řemesel, žáci profesora K. O. Hrubého, a společně vystavují už potřetí.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Otevřeno je ve vodňanské galerii od úterka do neděle, 9:00 až 12:00 a 13:00 až 17:00. Pouze v sobotu 27. května zůstanou dveře galerie zavřené. Výstava potrvá do 6. července.

   Vernisáž zahájila před tradičně zcela zaplněným auditoriem ředitelka Městského muzea a galerie Vodňany Jitka Velková. Představila žáky paní Venety Marešové ze Základní umělecké školy ve Vodňanech, kteří si připravili a předvedli skvělé pěvecké a hudební vystoupení, složené většinou z lidových písní. Úvodního slova se poté ujala PhDr. Věra Matějů, zkušená kurátorka, organizátorka českého a moravského fotografického života a předsedkyně Svazu českých fotografů.

   Když říkáme, že je něco černobílé, myslíme tím obvykle jistou míru zjednodušování. Ale černobílá výtvarná fotografie naopak obohacuje tento vyjadřovací prostředek a má mnoho předností. Především tu, že umožňuje zdůraznit na snímku to, co je hlavní, a dát tomu vyniknout - tak uvedla svou chválu černobílé fotografie Věra Matějů. U vystavujících autorů ocenila hravost i vážnost jejich fotografií, fantazii i smysl pro skutečnost i jejich sociální vidění a věrnost svým výtvarným názorům.

   Vystoupení žáků a žákyň vodňanské "zušky", velký zájem návštěvníků o výstavu a obrovské úsilí organizátorů při přípravě výstavy přiměly Věru Matějů vyslovit ještě jednu poklonu: Velmi ocenila, že se tu lidé dokážou takhle přátelsky dát dohromady v zájmu dobré věci. Například v Praze jsou podle ní výstavy mnohem oficiálnější.

   Bohatou kolekci vystavených černobílých fotografií doplňují ve vodňanské galerii barevné obrazy fotografů z cest po Francii jako pocta jejímu obdivovateli, malíři Janu Zrzavému, který se ve Vodňanech narodil. On při vernisáži vlastně s námi také symbolicky byl - shlížel na nás z jedné černobílé fotografie v průčelí sálu...

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist