Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Silvestrovské vlaky jezdily ze Strakonic na Kubovu Huť

 VIMPERK - 3. ledna 2017 - 14:17 - Cesta kolem světa byla tématem jízd silvestrovských vlaků ze Strakonic a Vimperka na Kubovu Huť. Už po sedmnácté je uspořádal Stifterův pošumavský železniční spolek se svými spolupracovníky. Jízdy s dvěma historickými lokomotivami i navazující atraktivity na Kubovce, jako výstava záchranářů, lyžování nebo pěší výšlap na Boubín, se rovněž těšily velké pozornosti hlavně mladých lidí i celých rodin. Všem přálo pravé zimní počasí, i když sněhu by mohlo být víc...

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Zdeněk a Milada Přibylovi, Ladislav Beran a Jaroslav Hais

www.dre-kon.cz   

   "Počasí se po celý den po mnoha letech vydařilo, a tak i fotka celé soupravy vlaku se siluetou vimperského zámku se podařila - snad jen to nízké ostré sluníčko. Modrobílý Hektor dříve sloužil na slovenských železnicích - tyto stroje byly využívány pro posuny ve stanicích či v nákladní dopravě a jsou ještě k vidění zejména na východě Slovenska," napsal nám k jedné z lokomotiv táhnoucích silvestrovské vlaky náš spolupracovník a železniční odborník Jaroslav Hais.

   "Červenošedá Bardotka s vytápěním zase většinou sloužila při přepravě rychlíků - dnes je občas ještě jedna k vidění na rychlících z Prahy přes Písek do Českých Budějovic jako záložní stroj. Čtyři tyto stroje ještě slouží u Carga v Č. Budějovicích v nákladní dopravě a někdy zavítají i do šumavských stanic při odvozu dřeva či štěpků. Oba stroje pochází ze 60. let minulého století a i dnes některé slouží u různých dopravců po celé ČR či jako muzejní," dodal ke druhému stroji Jaroslav Hais.

   Na nádraží ve Vimperku ochotně pózovali fotografům a filmařům osobnosti světového cestování z různých koutů zeměkoule. Nepřehlédnutelná byla mezi nimi zejména Socha svobody. "Vy to tu neznáte, já pocházím původně z Francie a teď jsem se přijela podívat na svou starou vlast. Ale u vás v Čechách už končím, vy mě nepotřebujete, vy máte Babiše," řekla nám Socha Svobody roztomilou češtinou s typickým americkým přízvukem.

   Poté se naskytly opravdu zvláštní obrázky - vedle sebe čínský mnich s tiberskou vlajkou, Socha Svobody, gondola z benátské laguny s veselou i půvabnou osádkou, skotský dudák, japonská gejša a další.

 "Na nádraží na Kubově Huti, které je se svými 995 metry nad mořem nejvýše položené v České republice, prezentovala svou práci Horská služba. Horští záchranáři předvedli techniku mobilní i pěší, jak vyhledávat v lavině, či jak vypadá běžná záchranářská akce. K poledni potom přijela dlouho očekávaná souprava vlaku a bylo veselo. Čínský mnich s Tibetskou vlajkou chtěl již jednou pro vždy klid. Socha Svobody z New Yorku představila mír a všichni se u ní chtěli fotografovat či vyrobit nezbytné  selfíčko. Vlakem přijel i známý Silas Fog a jeho ochránci, který ale spěchal, neboť do konce Cesty kolem světa za 80 dnů mu chybělo už jen pár hodin," popsal dění ve "středu světa" na Kubově Huti náš  zpravodaj Ladislav Beran.



   No a nebyla by to podle jeho slov Kubova Huť, aby se tu nelyžovalo. V 1000 metrech šumavských na svahu Školní se proháněli lyžaři i snowbordisté a vedle sáňkaři a bobisté...

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist