Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Mezinárodní dudácký festival se zapsal do historie

 STRAKONICE - 3. září 2016 - 11:04 - Letošní už 22. ročník Mezinárodního dudáckého festivalu je již zapsán v historii. Změny, které s sebou nesl, byly přelomové, a dle ohlasů diváků především kladně hodnocené.

 Text: Markéta Bučoková, PR strakonické radnice. Její článek jsme doplnili fotografiemi Jana Škrle

www.dre-kon.cz   

   Záštitu nad festivalem převzal prezident republiky, jehož pozdravy předal starostovi Strakonic Břetislavu Hrdličkovi ministr kultury ČR Daniel Herman, který festival navštívil. Pozvání na festival přijali zástupci přátelských měst - švýcarského Lengnau, německého Bad Salzungenu a bavorského Freyungu.



   Při zahajovacím kasací v letním kině starosta Břetislav Hrdlička dovolil dudákům veselit se a hrát až do rána. Následný program s videomapingem, novinku letošního ročníku, navštívilo zhruba 20 000 diváků.



   Na festivalu se představilo 20 zahraničních souborů, 17 českých, 8 dětských, 4 rockové kapely, osm hudebních uskupeních hrající středověkou hudbu a 45 jednotlivě vystupujících. Proběhly tři výstavy. Festival obsahoval dvě velké scény s připraveným programem – hrad a letní kino a jednu multimediální scénu s videomapingem. 



   Jako už tradičně festival zahájil průvod dudáků městem. Letošní nově vytyčená trasa vedla přes Velké náměstí, Katovickou ulicí, přes most Jana Palacha do letního kina. Ani rekonstrukce mostu nebyla překážkou a obavy některých se ukázaly jako liché. Průvod prošel bez sebemenších problémů. 



   Zájem o dudácké kasací byl velký, čemuž nasvědčovala návštěvnost. Přímým účastníkem kasací byl ministr kultury Daniel Herman, který se vyjádřil k festivalu velmi kladně. Jak uvedl, dudácký festival navštívil poprvé a byl velmi mile překvapen jeho úrovní. 



   V duchu zachování tradice, avšak s myšlenkou přiblížit festival především mladým lidem, starosta města Břetislav Hrdlička, který v proslovu zdůraznil především fakt, že jsme ze Strakonic, odložil městskou insignii a namísto ní vzal do ruky kytaru a původní píseň Já jsem ze Strakonic zahrál v upraveném funk stylu. V ten okamžik se propagovala pouze myšlenka spojit folklór se stylem blízkým mladé generaci. Ohlasy v davu jasně potvrdily správnost tohoto rozhodnutí.



   Nedělní bohoslužba celebrovaná administrátorem strakonické farnosti P. Romanem Dvořákem přilákala nejen místní věřící, ale také návštěvníky festivalu, stejně tak jako účinkující ze zahraničních i domácích souborů, kteří svým vystoupením obohatili slavnostní mši. Bohoslužby se zúčastnil starosta města Břetislav Hrdlička v doprovodu manželky. P. Roman Dvořák během své promluvy vzpomenul na zemětřesením postižené obyvatele oblasti středoitalské Perugie. 



   Závěr festivalu patřil tradičně nedělnímu dudáckému průvodu městem. I přes opravdu velmi teplé počasí se s dudáky přišly rozloučit davy lidí. Strakonice po dlouhé době ožily a do dlouhých nočních hodin se po městě hrálo, zpívalo, tančilo. Zkrátka vše co k festivalu patří, rozproudilo kulturní život po celém městě.


 
   Celkové zhodnocení festivalu hovoří o precizně připraveném programu, technickém zajištění, ale i takových detailech jako byl brzký ranní úklid města před zahájením každého dalšího festivalového dne, péče o nádhernou květinovou výzdobu. Poděkování patří i za osvěžení ulic technickými službami, které kropily centrum města i trasu průvodu.



   Vedení města vyjádřilo obrovský dík všem, kteří se zasloužili o hladký, bezproblémový průběh festivalových dnů, program, bezpečnost, zdravotnickou pomoc. Policii a vojsku za pomoc a součinnost při řešení dopravní situace.

 

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist