Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Vzpomínkovou akci Šumava 1938 - 1945 hostila Kvilda

 KVILDA - 10. května 2016 - 19:15 - První zastavení vzpomínkové akce  Šumava od r. 1938 do r. 2045, kterou pořádají KVH Gabreta a obce Kvilda, Modrava a Stožec spolu s městem Vimperkem pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly, hostila ve dvou posledních dubnových dnech Kvilda. 

 Text: Zdeněk Přibyl, snímky poskytli Antonín a Lukáš Smolovi

www.dre-kon.cz   

   V areálu bývalé roty Pohraniční stráže na Kvildě přednášel v pátek 29. dubna večer publicista Lukáš Smola z Volar o Pochodu smrti na Šumavě v posledních týdnech a dnech druhé světové války. Své vyprávění doprovodil řadou promítaných snímků.  

   Večer ve stanu vyvrcholil křtem knihy Lukáše Smoly Szepsovy děti vodou z Teplé Vltavy. Mladý autor literatury faktu a fotograf, který se soustředěně věnuje příběhům lidí z doby druhé světové války, v knize vypráví příběh života polských sourozenců Szepsových židovského vyznání. Knížku doprovází úctyhodné množství dobových fotografií.   

   Následující den, v sobotu 30. dubna, se v areálu bývalé roty PS nejprve prezentoval 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic a s ním dále i Policie České republiky, Horská služba ČR, informační a strážní služba Národního parku Šumava a kluby vojenské historie. U Pomníku padlým v boji proti  fašismu v letech 1939 až 1945 v centru Kvildy se poté uskutečnil pietní akt položení kytic se stuhami v českých národních barvách.  

   Po obědě následovaly bojové ukázky z let 1938, kdy spolu Češi a Němci ještě normálně chodili na pivo, z roku 1939, kdy začínali řádit henleinovci, a 1945, kdy při inscenované bitvě rozdrtili Američané před stovkami diváků jednotku SS. Odpoledne a v podvečer pak hrála k tanci a poslechu skupina Brnky boys. A kdo měl zájem, mohl se ještě podívat na ukázku zbraní a techniky v okolí Modravy.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist