Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Budoucím esům designu patří prachatická Neumannka

 PRACHATICE, VOLYNĚ - 6. dubna 2016 - 15:19 - Deset let vystavuje prachatické centrum Neumannka práce hlavně špičkových světových architektů a designerů, naposledy například Le Corbusiera. V pátek 1. dubna se tu však objevilo něco dosud nevídaného - Studentská tvorba VOŠ a SPŠ Volyně.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl  

www.dre-kon.cz   

   Manažer galerie designu Neumannka Jakub Nepustil v jemné nadsázce označil výstavu prací studentských tvůrců z Volyně za příležitost vidět, jak taková budoucí esa světového designu začínají. Výstavu jejich prací si  můžete prohlédnout do středy 25. května.   

 

   Unikátními okamžiky oplývala i vernisáž před centrem Neumannka ve stejnojmenné prachatické ulici. O hudební úvod se postarala dvojčlenná studentská skupina z vystavující školy. Na originalitě jí dodal i fakt, že pohotový bubeník nahradil zapomenutou paličku novým vzorem. Jakub Nepustil výjimečně hned v úvodu místo na závěr, jak obvykle činí, poděkoval všem, kteří doma připravili a na vernisáž přinesli nejrůznější dobroty. Nechyběly mezi nimi ani čerstvé jahody a samozřejmě dobrý mok.

   Poté se představila Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola ve Volyni, kterou tu zastupovali někteří absolventi školy a pedagogové v čele s ředitelem školy Jiřím Homolkou.

   VOŠ a SPŠ Volyně už více než 150 let zajišťuje odbornou přípravu žáků technických oborů oblasti stavebnictví a zpracování dřeva. V roce 1996 při ní byla založena Vyšší odborná škola, určená pro absolventy gymnázií a středních odborných škol s maturitou. Od září 2005 je ve škole zřízeno Detašované pracoviště Technické univerzity ve Zvolenu. Tak se Volyně stala nejmenším univerzitním městem v České republice.

   Od roku 2008 se ve škole vyučuje umělecký obor design interiéru, který je zaměřen na designérské a realizační činnosti v oblasti nábytkového designu a interiérové tvorby. A právě práce absolventů tohoto oboru vystavuje nyní galerie designu Neumannka.

   Jakub Nepustil vysoce ocenil, že volyňská škola s výbornou úrovní umožňuje studentům prezentovat své práce na různých výstavách a soutěžích designu. A oni z nich přivážejí významná ocenění. Řada úspěšných studentských tvůrců, jejichž výrobky najdeme na nové výstavě, při vernisáži velmi ocenila základy, jakých se jim dostalo ve VOŠ A SPŠ Volyně a na které mohou při dalším studiu výborně navazovat. Oceňovali také pomoc a spolupráci s učiteli školy.

   Samotná výstava v přízemí centra Neumannka představuje maturitní práce studentů oboru design interiéru na jednotné téma - konferenční nebo také společenský stolek. Snadno se to napíše, ale abyste si mohli vytvořit skutečnou  představuje o gejzíru studentských nápadů a dovednostech při jejich ztvárnění, musíte to vidět.

   Na tomto místě můžeme alespoň zmínit společenský stolek Vektor, za který jeho tvůrce Marek Příhoda převzal vloni v Praze prestižní cenu v Národní soutěži studentského designu. Jistě vás zaujme i ježek v kleci, kterého vytvořila studentka Lucie Farkašová, ale i celá řada dalších zde vystavených prací.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist