Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Šumava na cestách potěšila v Dětském domově Volyně  

 VIMPERK, VOLYNĚ - 9. března 2016 - 14:41 - Šumava obrazně řečeno putuje k dětem do dětských domovů, do škol, ale i do nemocničních knihoven nebo domovů pro seniory. Na cesty se vydávají vybrané tituly, které Správa Národního parku Šumava za 25 let vydala. Radost z toho měly v úterý 8. března také děti v Dětském domově ve Volyni. A my jsme byli u toho.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Slavnostní chvilka se odehrála v útulné jídelně volyňského dětského domova. Ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený tu předal dětem dost těžký i objemný dárek v podobě knih, brožur, her a DVD. Doprovázeli ho při tom referentka oddělení marketingu Jana Zvettlerová,  tiskový mluvčí Správy NPŠ Jan Dvořák a dokumentátor, referent tiskových materiálů Jiří Kadoch. 

   Děti, a konec konců i ředitel DD Volyně Jiří Pán se svojí zástupkyní Anežkou Hosnedlovou i tetami a strejdy, si hned se zájmem prohlédli materiály na téma Co vyprávějí šumavské smrčiny, Zapomenuté dědictví, Za divokou přírodou i pexetria rostlin, ptáků a stromů. Těšit se mohli ještě na promítání DVD Za tajemstvím šumavských lesů, které bylo také mezi dárky.

   Jídelna se při této příležitosti stala i místem navazující besedy. Děti se ředitele NP Šumava Pavla Hubeného například ptaly, jaké jiné ptáky mají v parku, než co žijí na Podlesí. Tak došlo na datlíka tříprstého a nakonec i na populární "slepice" - plaché tetřevy a tetřívky.

   Děti se třeba dozvěděly, že před nějakými 150 lety byl i kos černý velmi plachý pták, který žil jen v hlubokých lesích, zatímco dnes už bez problémů žije s člověkem i ve městech. Možná si na nás zvykne i zmíněný tetřev. Podle ředitele parku se právě blíží k vyhodnocení výzkum "zvykání si" tetřevů na měkkou civilizaci. Pokud vše půjde dobře, mohlo by to mít brzy přínos například v otevření šumavského přechodu Modrý sloup, v jehož okolí tetřevi žijí.

   Jak informoval tiskový mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák, doplňuje správa parku knihovny nejrůznějších institucí vybranými tituly, které spatřily světlo světa za 25 let existence parku. Do dětských domovů, knihoven, vysokých i odborných středních škol, tak nyní putuje více než tisícovka knih, brožur, DVD a her s environmentální tématikou.



   "Za pětadvacet let jsme vydali docela dost materiálů, a to jak ryze odborných, tak populárně naučných nebo odpočinkových. Všechny by měly být mezi lidmi, a to nejen mezi našimi návštěvníky nebo odborníky, ale i mezi těmi, kteří se na Šumavu dostanou velmi sporadicky nebo tu ještě vůbec nebyli,“ vysvětluje ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený důvody, které vedly k tomu, že vybrané materiály Správa bezplatně poskytne nejrůznějším organizacím.



   Podle slov referentky oddělení marketingu Jany Zvettlerové oslovila správa parku bezmála sedmdesát nejrůznějších institucí, od obecních knihoven, nemocnic, dětských domovů, přes domovy pro seniory, odborné knihovny až po základní, střední a vysoké školy. "Zájem o naše materiály nakonec projevila polovina ze všech oslovených, kterým jsme je nabídli,“ uvedla Jana Zvettleová.



   "My s Národním parkem Šumava už několik let spolupracujeme, a proto bylo pro nás logické, že možnost získat knihy a hry, využijeme. Je to jedinečný způsob, jak se naše děti trochu víc a jinak seznámí se Šumavou. Ta pro nás už dávno není nikterak neznámá, jezdíme například do školy v přírodě ve Stožci nebo na Kvildu. Některé materiály dostanou děti jako dárky, jiné využijí naši učitelé ve výuce," řekl nám ředitel Dětského domova, Základní školy, Školní jídelny a Školní družiny ve Volyni Jiří Pán.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist