Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Velká výstava rodáka z Bavorova, malíře Josefa Jakší 

 PRACHATICE, BAVOROV - 21. listopadu 2015 - 12:28 - Poslední letošní výstava v obou patrech prachatické Galerie Dolní brána nabízí opravdovou uměleckou lahůdku - obrazy a kresby malíře, bavorovského rodáka Josefa Jakší (1874 - 1908). Byla zahájena ve čtvrtek 12. listopadu slavnostní vernisáží a potrvá do 30. prosince. Záštitu nad ní převzal starosta Bavorova Miroslav Fenc. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Už sama skutečnost, že o hudební úvod vernisáže se skvěle postaral evropskými vavříny ověnčený Klarinetový soubor Prachatice vedený Janem Hovorkou, naznačovala, že vernisážoví hosté budou svědky nevšedních okamžiků. Podtrhla to svým úvodním slovem o autorovi ředitelka Městského muzea a galerie ve Vodňanech Jitka Velková.

    Zdůraznila, že v prachatické galerii se tímto otevírá největší výstava malíře Josefa Jakší, jaká se kdy za jeho krátkého života i po jeho smrti uskutečnila. Mnohá díla jsou známá po celém světě a návštěvníci galerií před nimi stojí ve vytržení. To platí například o obrazu Stětí sv. Jana Křtitele a dalších. Ocenila u malíře, který se dožil pouhých 34 let, vzácnou ucelenost jeho díla. Kdybyste si chtěli dnes koupit jeho obraz, nemáte vůbec šanci, řekla Jitka Velková. 

   Josef Jakší prožil zajímavé osudy. Po jednoročním studiu na Reálném gymnáziu v Českých Budějovicích se vyučil ve Vodňanech malířem pokojů. Při malování na sebe upozornil dramatika a básníka Julia Zeyera. Jeho přičiněním byl přijat na umělecko-průmyslovou školu v Praze, kde se stal žákem profesorů Františka Ženíška a Jakuba Schikanedera. Odtud přešel na akademii v Praze. V roce 1903 obdržel stipendium a vydal se na cesty. Pobýval ve Vídni, v Benátkách, v Římě i v Mnichově.



   Povahou byl prostý, upřímný a družný. Když onemocněl vleklou ledvinovou chorobou, stal se samotářským a začal se stranit společnosti. Zemřel v prachatické nemocnici, odkud byl převezen do Bavorova, kde je pochován. Tak o Josefovi Jakší vypráví webové stránky jeho rodného města Bavorova v rubrice Významné osobnosti.

   Dobu a život malíře Josefa Jakší při vernisáži poutavě přiblížil galerista prachatické Galerie Dolní brána Kulturních a informačních služeb města Miroslav Špaček, rovněž bavorovský občan. Výborně k tomu využil písemnosti sestry Josefa Jakší, regionální historičky Marie Jakší, pro kterou byly Bavorov a jeho dějiny stěžejním tématem.

   Veřejnosti se malíř Josef Jakší poprvé představil obrazem Magdaléna (1898). Nejvíce tvořil studie dělného lidu jihočeského venkova. Skvostný je i obraz, na němž zpodobil své rodiče. Používal teplé barvy, některá díla svými zahnědlými stíny a zlatitými světly připomínají obrazy starých mistrů.



   Z bohaté sbírky jeho prací mohou návštěvníci prachatické Galerie Dolní brána v čele výstavy spatřit především dva téměř čtvercové obrazy Duše lípy a Lamači kamene. Opomenout však nelze z malířovy tvorby ani už zmíněnou Podobiznu rodičů, Madonu s anděly, Sekáče, kteří vás přivítají hned na schodech, Havíře, Ctirada a Šárku, Tance o posvícení, magické Stvoření člověka, Moře, Mořskou idylu, Žně, Senoseč, Tancovačku v Bavorově či Návrat z procesí a řadu dalších vysoce ceněných prací.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist