Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Setkání přátel cirkusu se věnovalo hlavně sběratelství

 PRACHATICE, STRAKONICE - 13. října 2015 - 22:40 - Prachatické Muzeum české loutky a cirkusu, které je oddělením Národního muzea v Praze, hostilo v pátek 2. října jubilejní desáté Setkání přátel cirkusu. Ve stylizované aréně muzea se probíralo hlavně sběratelství, ale řeč přišla i na novou publikaci věnovanou cirkusovému principálovi Jaromíru Joo. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Nové i zavedené hosty setkání, která jsou přístupná angažované veřejnosti a jezdí na ně zájemci i ze Strakonicka, například z Cehnic, přivítal Hanuš Jordan z Národního muzea v Praze. Prezentace činnosti muzea české loutky a cirkusu za uplynulé období se zhostila jeho kurátorka, pracovnice divadelního oddělení Hana Patrasová. Připomněla například úspěšnou výstavu Jak se rodí Večerníčky, Muzejní noc, řadu tvůrčích dílen pro děti s pohádkami včetně dílny o žonglování s Vojtěchem Vrtkem, výstavu Klauni a řadu dalších programů.

   V doprovodu autora výstavy Klauni Hanuše Jordana si poté účastníci setkání výstavu znovu prohlédli. Pozornost věnovali cirkusovým plakátům a fotografiím, ale zejména krátkým černobílým filmům, zachycujícím dnes už historické výkony klaunů. V manéži muzea se pak podrobně věnovali sběratelství. Hanuš Jordan připravil kroniky cirkusů, sbírky starých  fotografií, o které má, mimochodem, muzeum stále zájem, stejně jako o historické plakáty, vstupenky či programy z cirkusových vystoupení.

   K vidění byly i fotografie a plány tvůrce maket cirkusů Vlastimila Kašny, který k nim osobně podal výklad. Někdejší cirkusový muzikant Kašna, kterému přátelé říkají Míla, je také nejpilnějším dokumentátorem - kameramanem i fotografem - současného dění v oboru cirkusů. Byl to on, kdo stál v pozadí za fotoreportáží našeho internetového deníku ze stavby nového šapitó cirkusu Humberto letos v Prachaticích a z jeho programu.

   "Velmi rádi bychom dotáhli poctu významné osobnosti, sběrateli předmětů a dokumentů z cirkusové historie i současnosti, Tondovi Hančlovi. V roce 2017 by mu bylo 90 let," uvedl Hanuš Jordan. Antonín Hančl (1927 - 2012), brněnský novinář, měl dvě party spolupracovníků, v Brně a Praze, které v roce 2005 spojil v jednu. Větší část svých sbírek, které budoval padesát let, prodal Národnímu muzeu v Praze. Muzeum v Prachaticích navštívil několikrát. 

   K nejvýznamnějším sběratelům cirkusové historie patřili podle slov Hanuše Jordana dále dr. Jan Brabec, pracovník ministerstva kultury, Láďa Pospíšil, Eda Maštalíř a samozřejmě už zmíněný Vlastimil Kašna. Ten je dnes nejstarším spolupracovníkem Antonína Hančla.

   Novou knížku nazvanou Zpověď principála přinesla na setkání Jarka Bajerlová. Knihu o žijící cirkusové legendě Jaromírovi Joo napsal Hanuš Jordan, autory fotografií jsou Gejza Bajerle a František Poláček, vydalo ji nakladatelství Verbum Publishing.

   "Jaromíra Joo mám rád a současně se na dnešní české cirkusy dívám kriticky. V tomto duchu jsem principálovi kladl své otázky. Kniha byla Jaromírovým snem a také já jsem se jí ujal rád.Těžké bylo i prokousat se množstvím fotografií," řekl autor knihy Hanuš Jordan, který z poloviny pracuje jako kurátor cirkusových sbírek a z poloviny jako kurátor fotografií Národního muzea v Praze. Kniha bude v omezeném množství k mání v Muzeu české loutky a cirkusu v Prachaticích.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist