Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Děti v Dětském domově ve Volyni vaří s velkou chutí

 VOLYNĚ - 19. května 2015 - 23:55 - Dokážou si uvařit a budou tak lépe připraveny do samostatného života. Řeč je o dětech z Dětského domova, Základní školy, Školní jídelny a Školní družiny ve Volyni, jak zní celý oficiální název zařízení. Tuto myšlenku nám potvrdil jeho ředitel Jiří Pán v pátek 15. května, kdy se tu ve dvou skupinách uskutečnil kurz vaření s šéfkuchaři ze zájmového spolku ACTIVE time. A my jsme byli při tom.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Kluci a děvčata z Dětského domova ve Volyni se ke své moderně vybavené kuchyni, která zabírá celou jednu stěnu klubovny, umějí postavit už dávno. Tenhle kurz vaření s mladými šikovnými profesionály,  však byl pro ně příležitostí opět se něco přiučit. Čtyři chlapci a jedna dívka v první skupině, ke které jsme se připojili, se do učení přímo hrnuli.

   Hned poté, co se všichni vzájemně představili a podali si vzorně umyté ruce, doslova se vrhli do práce. Začali samozřejmě škrábáním a krájením zeleniny a pak postupovali krok za krokem. Všechny suroviny si přivezli kuchaři sebou. Cílem bylo uvařit pro deset lidí. V tomto případě deset porcí bramborového krému s teplým zeleninovým salátem, jako hlavní chod kuřecí prsa s bylinkovou krustou a lehkým jarním salátkem a jako dezert nugátovou pěnu a višňovou pěnu s praženými mandlemi...

   Šéfkuchaři své nadšené mladé pomocníky při práci nenápadně vedli. Když bylo třeba, ukázali, jak bezpečně a šikovně krájet zeleninu, strouhat sýr, nakrojit plátek masa nebo škrábat brambory. A vlastně to dětem stačilo říct jen jednou. Učily se rychle novým věcem, které přidaly ke svému základu. Možná se málo ví, že děti z volyňského domova vaří pravidelně každou sobotu. A nejsou to jen národní jídla jako šťouchané brambory, ale už pokročily k náročnějším jídlům, jako třeba rajské omáčce s masem a knedlíkem.

   "Podstata je v tom, že profesionální kuchaři připravují s dětským kolektivem věkového průřezu našeho zařízení celé menu, od polévky, přes hlavní jídlo až po nějaký ten zákusek. Cílem je to, aby si děti naučily vařit podle jednoduchých receptů, jednoduchými postupy. Aby až opustí brány tohoto zařízení byly schopné si samy vařit. A to nejen dnešní menu, ale dostanou dnes i další recepty. V podstatě je to na základě principu vaříme levně," uvedl ředitel Dětského doma Volyně Jiří Pán.

     Do konce letošního června by děti z DD Volyně měly absolvovat ještě jedno vaření. Pak vedení domova spolu s kuchaři všechno posoudí a vyberou družstvo, které bude reprezentovat domov na soutěži v září v Brně. Tam se ve vaření vzájemně utká skoro desítka dětských domovů z České republiky. "Celá tato činnost je v souladu s naším zákonným posláním dělat pro tyto děti v podstatě všechno, co je třeba," dodal Jiří Pán.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist