Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Bitva u Sudoměře zahájila husitské oslavy na jihu Čech

 SUDOMĚŘ - 31. března 2015 - 10:41 - Rekonstrukce památné bitvy u Sudoměře přilákala v sobotu 28. března tisíce diváků. Ti trpěliví ji za odpoledne mohli dokonce vidět dvakrát, třeba z různých míst svažité louky nad rybníkem pod mohylou hejtmana Jana Žižky z Trocnova. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Památné okamžiky z 25. března 1420, kdy na 300 husitů pod vedením hejtmana Jana Žižky porazilo u Sudoměře mezi rybníky Markovec a Škaredý na 2000 "železných pánů", připomnělo Občanské sdružení Plzeňský Landfrýd. Husitský oddíl, přemisťující se tehdy z Plzně ke vznikajícímu Hradišti na hoře Tábor, tu porazil početnější a lépe vyzbrojené vojsko strakonických johanitů a katolických šlechticů. 

   "Jan Žižka perfektně využil terénu, rybníků, hráze a vozové hradby. Kdyby ne, byli by husité do jednoho zlikvidováni," řekl novinářům za Plzeňský Landfrýd Michal Illich, který se v rekonstruované bitvě zhostil role Jana Žižky. Pro husitského vojevůdce a vynikajícího stratéga to byla první závažná bitva počínajících husitských válek. V naší současnosti zase šlo o první velkou akci, která se konala v rámci krajského projektu Jižní Čechy husitské 2015. Jeho smyslem je připomenout si zejména 600 let od mučednické smrti mistra Jana Husa. 

   "Jsem spokojený, vyhráli naši," řekl po skončení bojové vřavy hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Ten zároveň odmítá tzv. černobílý pohled na historii. "Vadí mi, že se k husitství vyjadřují různí rádobyhistorikové, kteří dějinné události překrucují. Také proto jsme si k projektu Jižní Čechy husitské 2015 jako poradce pozvali historika, profesora Petra Čorneje, aby nám napomohl různé předsudky vyvrátit a dát našemu projektu i určitý vzdělávací ráz," vysvětlil jihočeský hejtman.

   Odpoledne plné stylové zábavy pak prožily pod Žižkovou mohylou za krásného slunečného dne hlavně děti při netradičních hrách či v husitském ležení. Jejich rodiče si zase přišli na své třeba na středověkém tržišti. Pochvalu zaslouží organizátoři i za to, že hladce zvládli nevídanou masu motorizovaných návštěvníků s auty, a to jak jejich parkování, tak odjezd.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist