Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Kultura  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Ve Volyni oslavili 150 let od založení dnešní VOŠ A SPŠ

 VOLYNĚ - 10. listopadu 2014 - 12:15 - Současná Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola ve Volyni, která je státní školou s právní subjektivitou, zajišťuje již od roku 1864 odbornou přípravu a výchovu žáků technických oborů. A právě toto výročí, 150 let od založení školy, se slavilo v sobotu 8. listopadu. Mezi hosty nechyběli ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky Marcel Chládek ani starosta Volyně Václav Valhoda.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz    Reklama u nás se vyplatí. Více...

    My jsme byli také při tom, na pozvání ředitele školy RNDr. Jiřího Homolky, nejprve na slavnostním shromáždění. Absolventi a hosté, řada z nich ze zahraničí, zcela zaplnili největší sál ve škole. Té přišli poblahopřát, poděkovat za spolupráci, předvést vlastní činnost a namnoze i předložit návrhy na další spolupráci. Nechyběl ani přípitek šampaňským na výročí školy a na zdar práce pedagogů i ostatních pracovníků školy. 

   Potkali jsme tady i zástupce dvou ze tří generací absolventů školy z rodu Hořejšů, nejstaršího a nejmladšího. "Do této školy jsem jako student nastoupil hned v pětačtyřicátém roce," řekl nám děd Josef Hořejš. A nato hbitě vylovil z náprsní kapsy štůsek fotografií. Jedna z nich zobrazovala odhodlané tváře absolventů jeho ročníku 1945 - 1948. Volyňskou průmyslovku, jak se škole po léta lidově a v dobrém říká, vystudoval i syn Josefa Hořejše a nedávno také jeho syn Josef Hořejš. Ten působí v Rudolfově na Českobudějovicku a je schopným podnikatelem v nábytkářském oboru.  

   Po shromáždění následoval další slavnostní okamžik, otevření nového Vzdělávacího střediska (nadregionálního významu) pro zpracovatelský průmysl, zaměřeného na strojní automatizované zpracování dřeva. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií, která ho podpořila z Evropského fondu pro regionální rozvoj, Směr budoucnost - cíl prosperita.

   V rozlehlé dřevostavbě, kterou v krátké době od listopadu 2013 do června 2014 vybudovala strakonická firma Prima v bezprostředním sousedství školy, je ve výrobní hale umístěna počítačově řízená výrobní linka firmy Hundegger. Ta sídlí v německém Hawangenu a pobočky má v řadě zemí Evropy, v USA, Kanadě i v Austrálii. 

   "Pokročilá CNC technologie bude využívána zejména pro zvýšení odborné úrovně a znalostí studentů a umožní rozšíření nových technologií v českém dřevozpracujícím a stavebním průmyslu," uvedl ředitel VOŠ a SPŠ Volyně Jiří Homolka. Linku si účastníci slavnostního otevření samozřejmě hned také prohlédli v provozu. A div se při tom neumačkali, takový byl o ni zájem.  

   Připomeňme si, že nejbližší Den otevřených dveří se ve škole uskuteční v sobotu 29. listopadu od 8:00 do 12:00 hodin a další pak 9. ledna 2015 od 8:00 do 18:00 hodin. Během dnů otevřených dveří se mohou zájemci o studium i jejich rodiče seznámit nejen s prostorovými a materiálně-technickými podmínkami školy, ale i s organizací a průběhem přijímacího řízení pro školní rok 2015/2016.

   VOŠ a SPŠ Volyně patří mezi největší a nejznámější střední odborné školy v České republice. Připravují se tu v některých oborech žáci z celé České republiky, většina jich však přichází z Jihočeského, Plzeňského,  Středočeského kraje a Vysočiny. Budova školy byla postavena v letech 1931 až 1933 ve funkcionalistickém stylu a je umístěna v přírodním čtyřhektarovém areálu na okraji měst. V roce 2010 byla kompletně zrekonstruována a zateplena.

   Od 1. září 2005 je ve škole zřízeno Detašované pracoviště Technické univerzity ve Zvolenu. Jeho prostřednictvím škola získává okamžitý přístup k nejnovějším poznatkům a technologiím v oborech zpracování dřeva a dřevostaveb. Řada absolventů volyňské školy získala studiem na zvolenské Technické univerzitě inženýrské diplomy v oboru dřevěných konstrukcí.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...