Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Kultura  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Hradní studna ze 13. století vydává zajímavé svědectví

 STRAKONICE - 8. října 2014 - 10:32 - Tři metry široká a dvanáct metrů hluboká studna na druhém nádvoří strakonického hradu postupně vydává zajímavé svědectví z přibližně druhé poloviny 13. století. Pracovníci Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek (ZIP) z Plzně tu na objednávku strakonické radnice od letošního července vybírají usazeniny a zásypové vrstvy.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz    Reklama u nás se vyplatí. Více...

   V úterý 7. října se na ně přišli podívat městští zastupitelé v čele se starostou Pavlem Vondrysem v doprovodu novinářů, aby se seznámili s postupem prací a také nejzajímavějšími nálezy. Základní údaje se dozvěděli od archeoložky Barbory Milsimerové přímo v horní části studny. Archeologové se dosud dostali do hloubky sedmi metrů.

   Zatímco nahoře je vnitřní kamenné obložení studny neurovnané, v dosažené hloubce už tvoří hladkou stěnu. Vybírání sedimentů a zásypů postupuje důsledně podle vrstev. Těží se vždy polovina studničního dna a po zákresu situace opět další polovina. Všechny nálezy se popisují a ukládají do beden z každé vrstvy zvlášť. 

   A co zajímavého se tu dosud našlo? Pro ty, kdo by čekali třeba hrnec plný zlaťáků, bude odpověď zklamáním, ale pro odborníky to vůbec není špatné. Novinářskou a radniční návštěvu seznámil podrobně s nálezy ředitel archeologické společnosti ZIP  Radek Široký. 

   Podle jeho slov je největší zvláštností strakonické hradní studny, která sloužila spíše jako cisterna neboli nádrž na vodu, skutečnost, že po svém vykopání byla poměrně brzy zasypána. Od té doby se do jejího nitra po celá staletí nikdo nepodíval. Až při znovuobjevení studny v roce 2006 se tehdejší archeologický průzkum dotkl prvních dvou metrů studny. 

   Řadu současných nálezů představili v úterý archeologové na výstavce v Muzeu středního Pootaví. Převažovaly na ní zejména větší či menší zlomky středověké keramiky. Pozornosti se samozřejmě těšil velký kovový klíč. Tak trochu z jiného soudku jsou dvě nalezené spodní čelisti lidských lebek. Podle ředitele Radka Širokého se do studny dostaly zřejmě při posunu vrstev zeminy z někdejšího sousedního johanitského pohřebiště, které se nyní nachází pod dnešní kapitulní síní. 

   Kromě vystavených předmětů nalezli archeologové rovněž řadu dřevěných prvků. Všechny nálezy, které jsou ze zákona majetkem kraje, na jehož území byly objeveny, tedy Jihočeského, následně čeká zpracování v laboratořích institutu. Někdy v budoucnu by měly být vystaveny ve strakonickém muzeu.  

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...