Zprávy   Kriminalita   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   FACEBOOK   Redakce   Reklama   Odkazy
  

 

 

 

 FOTO: Nadační fond Zdeňky Žádníkové vyzdobil nemocnici

 STRAKONICE - 23. září 2013 - 13:23 - Ve třech odděleních strakonické nemocnice se zaskvěly obrazy a malované texty na chodbách i v pokojích. Postaral se o to Nadační fond Zdeňky Žádníkové ve spolupráci s ředitelstvím společnosti Nemocnice Strakonice. Novou atmosféru dostaly interiéry dětského, neurologického a gynekologicko-porodnického oddělení. Slavnostní i veselá vernisáž více než půldruhé stovky obrazů se uskutečnila v pátek 20. září.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz    Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Mohutný potlesk sester a lékařů v čele s ředitelem nemocnice Tomášem Fialou přivítal herečku Zdeňku Žádníkovou, jejíž jméno nadační fond nese. Ta sebou přivezla spolu se svým tříměsíčním synkem Jiříkem také výtvarnici Magdu Veverkovou, která malby vytvořila. Byla u toho rovněž první náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská.

   Na otázku, proč zdobíte nemocnice, sympatická a usměvavá Zdeňka Žádníková odpovídá: "Protože nechceme, aby nemocnice byla temný, smutný dům." Stejnou myšlenku má ve svém štítu i její nadační fond, třebaže ji vyjadřuje trochu jinými slovy - snaží se pomoci pečujícímu personálu a rodičům k lepší adaptaci dítěte na pobyt v nemocnici a tím současně i k rychlejšímu a úspěšnějšímu průběhu léčby.

   Dar strakonické nemocnici je pokračováním cyklu mobilních nástěnných maleb, které Magda Veverková vytváří pod názvem Přísloví pro potěšení. Vynikají jak svou nápaditostí, tak originálním, nezaměnitelným výtvarným stylem. Však také bývá Magda Veverková označována za důstojnou pokračovatelku známého ilustrátora Zdeňka Milera. S Nadačním fondem Zdeňky Žádníkové Volencové spolupracuje od roku 2011.

   Na projektu, který má své sponzory, spolupracuje i Benjamin Kuras, který obrázky doprovází neméně originálními fejetony. "Komu se nelení, tomu se zelení. Komu se lení, k ničemu není, Líná kůže málo zmůže, Chceš-li mít víno z vody, musíš být činorodý," tak a podobně vesele i výstižně veršuje tento pilný spisovatel, dramatik a překladatel.

   Dalšími náměty obrazů ve strakonické nemocnici jsou například Láska prochází žaludkem, Jablko nepadá daleko od stromu, Boží mlýny melou pomalu, ale jistě a dokonce i Lékař léčí, příroda uzdravuje. Přísloví o lásce jsou tu zastoupena hned několikrát...

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2013, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...

Více...